diumenge, 27 d’abril del 2008

Arriba el BAFF !

El BAFF 2008, EL FESTIVAL DE CINEMA ASIÀTIC DE BARCELONA, es celebrarà entre el 25 d'abril i el 4 de maig a la nostra ciutat i aquest any arriba a la seva desena edició. Des de la primera i reduïda edició a l'any 1999, el BAFF ha crescut any rere any en pel·lícules projectades, espais i asistencia, amb 22.000 espectadors all BAFF 2007. aquest festival, s'ha consolidat com un dels referents europeus del cinema asiàtic i una cita imprescindible entre els festivals espanyols.


Un festival com el BAFF ofereix un ventall d'ofertes dintre del cinema asiàtic actual. A partir d'aquest punt de partida, cadascú investiga i remena en la línia que més li interessa durant la resta de l'any fins que arriba la següent edició. El treball del BAFF és buscar i rebuscar, descobrir noms nous i conservar un espai per als autors consagrats.

El talent provinent del cinema asiàtic sembla que segueix intacte i augmenta cada any. Corea del Sud està exultant amb l'èxit que el seu cinema té a la resta del món. No és violent, si no tremendament original i colpidor. Japó segueix mostrant-nos la solitud contemporània sense artificis i, amb la seva elegància en la narració, produeïx un cinema carregat de bellesa. De Malàisia surten nous realitzadors prometedors. Índia segueix reinterpretant el cinema mundial a ritme de Bollywood. Els joves cineastes xinesos s'obren camí entre les prohibicions que els imposa el govern amb un talent que les desborda. Hong Kong continua fent el millor cinema d'acció. De fet, la cinematografia convidada al BAFF 2008 serà la de Hong Kong.


Possiblement el que ens agrada del cinema asiàtic és que no ho entenem tot. Hi ha milers de coses que se'ns escapen. No obstant això, si ens continua atraient i ens fa reflexionar és perquè ens fa veure el món des d'un altra punt de vista, des d'una altra cultura. Però no només en el cinema es pot contemplar l'explosió creativa del continent asiàtic. L'art de creadors xinesos i coreans està present en les millors galeries de les nostres ciutats i les seves peces ja són les més buscades pels col·leccionistes. En l'actualitat, es pot contemplar un exposició sobre art pop chinès, anomenada Vermell a part, a la fundació Joan Miró o una exposició fotogràfica de Zhu Yì al Palau de la Virreina, entre d'altres. Tots aquests exemples, conformen la presència de la cultura i l'art asiàtic al nostre país.


El BAFF es va inaugurar amb la pel·lícula xinesa Assembly, del director Feng Xiaogang. Es tracta d’una obra èpica que transcorre a la guerra civil xinesa després de la II Guerra Mundial i que ha estat tot un fenomen de taquilla a la Xina. La clausura del BAFF 2008 i el lliurament de guardons se celebrarà a l'Espai Movistar amb entrada gratuïta. Després del lliurament de premis es projectarà Sparrow del director Johnnie To que estarà a Barcelona presentant la pel·lícula. En aquest film, el cineasta realitza una veritable carta d'amor a la contínua capacitat de renovació de la seva ciutat, Hong Kong. Però hi hauran moltes altres propostes. La cap de premsa del BAFF, Silvia Grumaches, afirma la introducció al festival de propostes emergents i peculiars


És impossible informar-vos sobre tots els actes i projeccions del BAFF 2008. Si esteu interessats, podeu consultar la pàgina web del festival www.baff-bcn.org o estar atents a la informació dels mitjans de comunicació.