diumenge, 13 d’abril del 2008

Reflexions sobre el fenòmen BLOC


  • Segons la meva opinió, la principal funció del bloc és la publicació d'uns continguts propis i la interacció amb el lector en un entorn multimèdia dins la xarxa global.Els blocs són la modernització del clàssic diari personal. De fet, la paraula en anglès blog prové de la fusió entra web i log (diari). Per tant, aquest espai virtual és una eina del seu autor per a relatar aquells fets que consideri importants i expressar la seva opinió respecte diversos temes. Un bloc és un espai lliure d'opinió personal.

  • Però, evidentment, el bloc trascendeix les característiques i funcions del diari personal clàssic. La pertinença d'aquest a la gran xarxa intercomunicativa de internet replanteja tot el seu significat. La intimitat de la informació del diari personal es totalment transgredida. Amb una visió global, podem afirmar que tots els continguts publicats a Internet amb qualsevol sistema (pàgina web HTML, blogger, bitácoras, youtube, fotolog, flickr, facebook, etc) responen a la voluntat de donar-se a conèixer i ser compartits, malgrat algunes excepcions específiques. El bloc també possibilita una interacció entre l'emissor dels missatges i el receptor potencialment massiu. De fet, la comunicació horitzontal és una característica principal de Internet i una de les seves principals avantatges, respecte els mitjans de comunicació tradicionals (televisió, premsa, ràdio o cinema). No obstant, l'autor del bloc té la última decisió sobre aquest i pot permetre, negar o censurar alguns dels comentaris dels seus lectors. Per tant, encara es manté l'asimetria dels mitjans de comunicació anteriorment esmentats.

  • En contraposició amb la pèrdua de intimitat de la informació, el bloc atorga la possibilitat de l'anonimat. El diari personal sempre ha estat estretament vinculat amb el seu autor, que sovint l'ha mantingut amagat amb recel. No obstant, el bloc permet publicar uns continguts a Internet en l'anonimat. L'autor decideix mostrar o amagar la seva identitat. En un principi, podem considerar que l'anonimat potencia la condició d'espai lliure d'opinió del bloc. L'autor no pot ser sancionat o reprimit per l'opinió dels receptors respecte als seus missatges. L'emissor no ha de témer un possible càstig de l'opinió pública al mantenir-se en l'anonimat. No obstant, aquesta condició anònima també pot tenir conseqüències negatives. L'anonimat posa en questió la veracitat dels missatges. L'emissor es pot moure segons interessos propis o d'un grup determinat i manipular la informació amb impunitat. Segons les lleis periodístiques, l'anonimat d'una font resta credibilitat al missatge però, força sovint, aquesta condició no es compleix i el receptor pot arribar a incorporar una veritat tergiversada. El bloc forma part d'un mitjà de comunicació de masses i les fal·làcies, basades en suposicions o mentides interessades, poden arribar a contaminar l'Opinió Pública.

  • En un mon cada cop més mediatitzat, els diferents codis (lingüístic, para-lingüístic, sonor i visual) han anat convergint en el que s'ha anomenat multimèdia. Internet és un dels exemples més clars d'aquesta convergència i el bloc aprofita totes les seves possibilitats. En aquest diari personal virtual es poden publicar textos, i enllaços a textos d'altres pàgines web, imatges i vídeos a través de pàgines com youtube.com. Aquest aspecte multimèdia és una de les principals característiques del bloc, que el diferencia d'altres serveis de publicació en línia com fotolog.com o facebook, entre d'altres.
  • El bloc és ideat com un espai de creació i publicació virtual d'un autor concret i, en la majoria de casos, aquest principi es compleix. No obstant això, el bloc és pot utilitzar d'una forma col·lectiva i com a espai d'opinió d'una comunitat concreta amb interessos o accions comuns. En aquests casos, el bloc funciona d'una manera alternativa a la pàgina web HTML ja que la seva creació i gestió és molt més senzilla.
  • Hi han diferents eines per a la creació i gestió dels blocs, moltes de forma gratuita i sense necessitat de tenir coneixements tècnics. Aquestes es classifiquen en dos classes:
  1. Les eines que ofereixen un allotjament gratuït, com Blogger per exemple. Assignen una direcció web (amb blogger acaba amb blogspot.com) i aportan un interfície amb la que editar el contingut del bloc. Les possibilitats del bloc es limitaran a les opcions que dongui l'eina escollida.
  2. Les eines que ofereixen un software que gestioni el contingut. Aquestes necessiten un servidor propi, com una pàgina web tradicional. La seva principal avantatge és que permet un control total sobre les possibilitats i les opcions del bloc.

  • Segons la meva opinió, la principal funció del bloc és la publicació d'uns continguts propis i la interacció amb el lector en un entorn multimèdia dins la xarxa global.

1 comentari:

Anònim ha dit...

necessitat de comprovar:)